Građa molekula aminokiselina:
Podjela aminokiselina
na temelju sličnosti struktura bočnih ogranaka:
a) neutralne aminokiseline
b) kisele aminokiseline
c) bazične aminokiseline
Stereokemija aminokiselina:
Izoelektrična točka:
Dokazivanje aminokiselina:
Proteini
Peptidi:
Dokazivanje proteina:
Primarna struktura – slijed aminokiselina u proteinu
Sekundarna struktura proteina:
- prostorni raspored aminokiselina u polipeptidnom lancu
- posljedica stvaranja vodikovih veza između kisikovih atoma u C=O skupini i vodikovih atoma u N−H skupini prostorno bliskih aminokiselina
Tercijarna struktura proteina - prostorni razmještaj svih atoma u molekuli proteina (smatanje polipeptidnog lanca)
Denaturiranje proteina:
- nativna (prirodna) konformacija – konformacija u kojoj proteini očituju svoju biološku aktivnost
- denaturiranje – gubitak aktivnosti proteina (a)
- promjenom uvjeta
- zagrijavanjem
- dodatkom nekih kemikalija (kiseline, lužine, organska otapala, ioni teških metala)
- cijepanje veza koje stabiliziraju tercijarnu strukturu proteina
- ne mijenja primarna struktura proteina
- najčešće je nepovratan proces
- u nekim je slučajevima denaturiranje povratno – renaturacija (b)
Kvaterna struktura proteina:
Enzimi
- enzim potječe s kraja 19. stoljeća (W. F. Kühne od grč. en – u i zyme – dizano tijesto)
- ferment (lat. fermentum – kvas)
- po strukturi – najčešće proteini
- katalizatori svih biokemijskih procesa (biokatalizatori)
Podjela enzima prema tipu reakcije koju kataliziraju:
imena enzima
- obično završavaju nastavkom -aza katalaza, lipaza, laktaza, amilaza, proteaza itd.
- trivijalna imena – tripsin, pepsin, kimotripsin, lizozim
Specifičnost djelovanja enzima:
Inhibitori
- specifične molekule ili ioni koji mogu usporiti enzimsku aktivnost
ireverzibilni inhibitori: - kovalentnim vezama vežu se za enzim
- potpuno blokiraju enzimsku aktivnost (primjerice, živčani bojni otrovi)
reverzibilni inhibitori: - za enzim se vežu slabijim vezama
- ne čine enzim trajno katalitički neaktivnim
- nakon uklanjanja s enzima, enzimu se vraća aktivnost
- konkurentski (kompeticijski) inhibitori
- strukturno slični supstratu
- vežu se u aktivno mjesto enzima sprječavajući vezanje supstrata
nekonkurentski (nekompeticijski) inhibitori: - vežu se za molekulu enzima izvan aktivnoga mjesta pa se supstrat može vezati u aktivno mjesto
- enzimu se narušava nativna konformacija ⇒ smanjuje se katalitička aktivnost