Lipidi se dijele na
U bazičnim uvjetima hidroliziraju uz prisutnost enzima lipaze na alkohol glicerol i soli masnih kiselina.
laurinska
C11H23COOH
44
miristinska
C13H27COOH
54
palmitinska
C15H31COOH
63
stearinska
C17H35COOH
69
oleinska
C17H33COOH
13
linolna
C17H31COOH
-7
linolenska
C17H29COOH
-11
Masti se pri sobnoj temperaturi nalaze u čvrstom agregacijskom stanju, dok su ulja tekućine. To je
Masti i ulja netopljivi su u vodi te njihovim miješanjem s vodom nastaju emulzije.
Uobičajeno se ulje kukuruznih klica, sojino ulje i ulje sjemenki pamuka hidrogenira djelomično uz katalizator. Na taj način se iz ulja proizvode polutvrde masti (margarin).
Masti su najefikasnije skladište metaboličke energije potrebne za različite tjelesne aktivnosti (kretanje, rast), u najmanjem volumenu masti skladišti se najviše energije. Masti slabo provode toplinu pa tako masno tkivo sprječava gubitak topline iz tijela i štiti ga od hladnoće. One
Prekomjeran unos masti hranom uzročnik je debljanja, visokoga krvnog tlaka, bolesti srca i krvnih žila i drugih bolesti. Tasićne masne kiseline prisutne u mastima uzrokuju povišen kolesterol i povećan rizik od srčanih bolesti.
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan*
pristup dijelu lekcija za svaki predmet.
Masti i ulja ubrajamo u skupinu:
Kod kuće, sapun možemo napraviti od dva sastojka, maslinovog ulja i:
Najveća razlika između maslaca i margarina je to što je maslac životinjskog podrijetla, dok je margarin biljnog podrijetla. Oba proizvoda nalaze se u čvrstom agregacijskom stanju. Koju vrstu kemijske reakcije je potrebno primijeniti na masnim kiselinama, koje ulaze u sastav margarina, da bi one mogle postojati u čvrstom stanju?