Pripreme za JESENSKI ROK dostupne odmah!

-

Sociologija - 2021./22. ljeto - 33.

Pozorno pročitajte tekst.
Birokracija je, prema tome, kao i fast-food restoran, strogo definirana četirima sastavnicama formalne racionalnosti: učinkovitošću, predvidljivošću, kvantifikacijom i kontrolom kroz zamjenu humanih tehnologija nehumanima.

(...)
Razvoj McDonald'sovih racionalnih načela obično se pripisuje Rayu Krocu, osnivaču McDonald'sovog carstva. Osnovni McDonald'sov pristup, međutim, razvila su braća Mac i Dick McDonald. Braća McDonald's su svoj prvi restoran otvorila u kalifornijskom gradu Pasadena 1937. godine, na načelima brze usluge, velike količine i niskih cijena. Kako bi izbjegli kaos, mušterijama su ponudili krajnje ograničen jelovnik, te umjesto osobne usluge i tradicionalnog načina kuhanja uspostavili proceduru tekuće vrpce u pripremi i posluživanju jela. Umjesto obučenih kuhara, činjenica da su braća "ograničila jelovnik i rascjepkala proces pripreme jela u jednostavne, repetitivne radnje, omogućila je brzo učenje posla, te otvorila vrata njihove kuhinje čak i onima koji nikada prije nisu radili ništa slično." Bili su prvi koji su počeli sa specijalizacijom ugostiteljskih radnika, dijeleći ih na „roštiljaša", „pržioca", „shake-pipničara" i dressera (onog koji na hamburgere stavlja posebne umake i priloge, te ih umotava), uspostavivši jasna pravila o tome što svaki radnik mora raditi, čak i govoriti. Braća McDonald su na taj način pokrenula razvoj racionalizirane "fast-food tvornice".

Izvor: Mekdonaldizacija društva, 1999.
33.1. Koji klasik sociologije povezuje procese racionalizacije i birokratizacije opisane u tekstu?
33.2. Navedite i objasnite vrstu društva u kojemu model proizvodnje opisan u tekstu postajeprevladavajući model poslovanja u suvremenoj ekonomiji.
ŠTO ČEKAŠ?

Isprobaj potpuno besplatno!

Registracijom dobivaš besplatan*
pristup dijelu lekcija za svaki predmet.

*Besplatan pristup ne zahtijeva unos kartice.
© 2025, Gradivo.hr