Masti i ulja

Lipidi

Triacilglicerid

Hidroliza triacilglicerola

Masne kiseline

  • prirodni spojevi – grade masti i ulja, fosfolipide i druge membranske lipide
  • molekule masnih kiselina
  • nastaju biosintezom ⇒ sadržavaju parni broj ugljikovih atoma uglavnom 12 do 24 (najčešće 16 i 18)
  • nerazgranani ugljikovodični lanci – zasićeni ili nezasićeni
  • nezasićene masne kiseline sadržavaju jednu ili više dvostrukih veza koje su u većini slučajeva cis-konfiguracije
  • pri fiziološkoj pH-vrijednosti nalaze se u obliku karboksilatnih iona (RCOO)
  • nazivaju se trivijalnim imenima

Svojstva masti i ulja

  • jodni broj - određuje se adicijom joda (broma) na vezu C=C
  • masa joda koju može vezati 100 g neke masti ili nekog ulja
  • veći jodni broj ⇒ veći udio nezasićenih masnih kiselina u uzorku
  • agregacijsko stanje masti i ulja pri sobnoj temperaturi

– posljedica udjela zasićenih i nezasićenih masnih kiselina u njihovu sastavu

  • netopljive u vodi – miješanjem nastaju emulzije

Hidrogeniranje ulja:

Uloga masti u organizmu:

PRIPREME ZA MATURU

Složi svoju kombinaciju i uštedi do

140 eura!

ŠTO ČEKAŠ?

Isprobaj potpuno besplatno!

Registracijom dobivaš besplatan*
pristup dijelu lekcija za svaki predmet.

*Besplatan pristup ne zahtijeva unos kartice.
Online pripreme za maturu i instrukcije za srednju školu. Dostupno 24/7.
© 2023, Gradivo.hr