Za mjerenje mase u laboratoriju služe laboratorijske vage koje mogu biti tehničke ili analitičke, a razlikuju se prema točnosti i količini uzorka koji mogu izvagati. Analitičke vage mjere masu na četiri decimale, a tehničke na dvije decimale. Uzorak se kod vaganja ne stavlja izravno na vagu, već u posudicu. Oznaka za masu je
Za mjerenje volumena tekućina koristi se
Razlikujemo dvije vrste pipeta, to su graduirane i trbušaste. Graduirane pipete na sebi imaju ucrtanu mjernu sklalu razdijeljenu na jedinice i desetinke mililitra. Trbušaste pipete služe za točno mjerenje točno određenog volumena (
Pri očitavanju volumena, razina tekućine mora biti
Zakrivljena površina tekućine u odmjernom posuđu tvori meniskus. Kod meniskusa možemo odrediti gornji i donji rub. Za očitavanje volumena gleda se
Temperaturom se iskazuje zagrijanost tijela. U laboratoriju se za mjerenje temperature upotrebljava termometar koji pokazuje temperaturu u
Uz stupnjeve Celzijuseve, u kemiji se često temperatura iskazuje u
Termodinamička temperatura T (u Kelvinima), iz temperature t (u Celzijusevim stupnjevima), računa se prema formuli:
Temperatura t (u Celzijusevim stupnjevima), iz termodinamičke temperature T (u Kelvinima), računa se prema formuli:
Kod velikog broja mjerenja, rezultat se najčešće izražava kao jedna vrijednost. Potrebno je odrediti vrijednost mjerenja koja najbolje opisuje dobivene rezultate mjerenja, a to se često izražava kao srednja vrijednost (aritmetička sredina) svih mjerenja.
Da bi rezultati mjerenja bili prihvatljivi, moraju imati određenu točnost i preciznost.
Računa se kao:
Gdje je
Računa se kao:
Gdje je
Vrijednosti mjerenja mogu imati beskonačno mnogo znamenki, ali sve znamenke u tom broju ne predstavljaju točnu vrijednost mjerenja. Iz tog razloga mora se procijeniti koje su od znamenki u broju značajne kako bi dobili što točniji rezultat. U nekom podatku mjerenja, sve sigurne i prva nesigurna znamenka su značajne.
Pravila za određivanje značajnih znamenki jesu:
Kod zbrajanja i oduzimanja rezultat će imati onoliko znamenki iza decimalnog zareza koliko ih ima podatak s najmanjim brojem decimala.
U množenju i dijeljenju rezultat će imati onoliko značajnih znamenki koliko ih ima podatak s najmanjim brojem značajnih znamenki.
U logaritmu broja zadrži se onoliko znamenki desno od decimalnog zareza koliko je značajnih znamenki u početnom broju. U antilogaritmu broja zadrži se onoliko znamenki koliko je znamenki desno od decimalnog zareza u početnom broju.
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan*
pristup dijelu lekcija za svaki predmet.