Aldehidi i ketoni pripadaju skupini karbonilnih spojeva. Zajednička im je karbonilna funkcijska skupina, C=O, zbog čega imaju slična fizikalna i kemijska svojstva.
Ugljikov atom karbonilne skupine dvostrukom je kovalentnom vezom povezan s kisikovim atomom.
Vezni kutovi u molekulama metanala, etanala i propanona.
Duljina C=O veze iznosi približno 122 pm, što je manje od duljine C—O veze (141 pm), ali i od duljine C=C veze (134 pm).
Aldehidi se imenuju tako da se imenu osnovnog ugljikovodičnog lanca u koji je uključena aldehidna skupina dodaje nastavak -al.
Smjer brojanja najduljeg lanca počinje ugljikovim atomom na kojeg je vezana aldehidna skupina.
Ketonima se na ime osnovnog ugljikovodika, lančastog ili prstenastog, koji sadržava karbonilnu skupinu, dodaje nastavak -on.
Položaj karbonilne skupine na ugljikovodičnom lancu ili prstenu označava se brojem, a smjer brojenja lanca treba biti takav da ugljikov atom karbonilne skupine dobije što manji broj.
Ketoni se mogu imenovati i tako da se imena ugljikovodičnih ogranaka vezanih na karbonilnu skupinu navode abecednim redom ispred riječi keton. Ako je keton simetrično supstituiran, imenu se dodaje prefiks di-.
Uz
Primjeri aldehida i ketona s jednom karbonilnom i čak pet hidroksilnih skupina jesu ugljikohidrati iz skupine monosaharida – glukoza i fruktoza.
Glukoza je aldoza, a fruktoza ketoza zbog položaja karbonilne skupine.
Fizikalna svojstva aldehida i ketona određuje karbonilna skupina
Dipol-dipol interakcije između karbonilnih skupina.
Zbog polarnosti karbonilne skupine molekule aldehida i ketona mogu se povezati s molekulama vode vodikovim vezama.
Vodikove veze između molekule propanona i molekula vode
Topljivost aldehida i ketona u vodi ovisi o duljini i razgranatosti ugljikovodičnog ogranka - što je on dulji i manje razgranat, topljivost je manja
Vrelišta aldehida i ketona:
-viša su od vrelišta ugljikovodika sličnih molekulskih masa,
-niža su u usporedbi s vrelištima alkohola sličnih molekulskih masa.
Oksidacija aldehida – priprava karboksilnih kiselina
Tollensov reagens
Fehlingova reakcija:
Reagens Fehling I je vodena otopina modre galice, a reagens Fehling II je lužnata otopina kalijeva natrijeva tartarata.
U istim reakcijskim uvjetima ketoni se ne mogu oksidirati pa se ta razlika u reaktivnosti aldehida i ketona koristi kao test reakcija za dokazivanje aldehidne skupine u nekoj molekuli.
Redukcija aldehida i ketona – priprava primarnih, odnosno sekundarnih alkohola
Katalitičko hidrogeniranje - adicija vodika na C=O vezu.
Reakcija s alkoholima – dobivanje poluacetala, odnosno poluketala.
Molekule šećera poput glukoze i fruktoze u prirodi su prisutne upravo u obliku poluacetala. Budući da se funkcijske skupine potrebne za reakciju nastajanja poluacetala, karbonilna i hidroksilna, nalaze u istoj molekuli, a nastali su poluacetali prstenaste strukture.
Ciklički poluacetalni oblici molekula glukoze i fruktoze prikazani Haworthovim strukturnim formulama.
Najvažnija skupina acetala u prirodi jesu svi ugljikohidrati koji ne pripadaju monosaharidima, primjerice disaharidi saharoza i laktoza, polisaharidi škrob, glikogen i celuloza i brojni drugi.
Cijanhidrinska reakcija - adicija cijanovodika na C=O vezu.
Cijanhidrini su u prirodi prisutni u nekim vrstama voća, primjerice miris gorkog badema potječe od benzaldehida i njegova cijanhidrina.
Priprava aldehida – oksidacijom primarnih alkohola.
Oksidacijsko sredstvo - kromov(VI) oksid, CrO3 ili kalijev dikromat, K2Cr2O7 u kiselome mediju. Nastali se aldehid može dalje oksidirati u odgovarajuću karboksilnu kiselinu.
Alkotest - reakcija oksidacije etanola kalijevim dikromatom
Priprava ketona – oksidacijom sekundarnih alkohola.
Oksidacijsko sredstvo - kromov(VI) oksid, CrO3. Nastali se keton ne oksidira u karboksilnu kiselinu.
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan*
pristup dijelu lekcija za svaki predmet.
13. Koji je naziv spoja čija je molekula prikazana strukturnom formulom prema nomenklaturi IUPAC-a?