Svježe lišće tapioke prokuhava se prije upotrebe jer sadrži otrovnu cijanovodičnu kiselinu. Konstanta disocijacije cijanovodične kiseline pri \( 25~^{\circ} \mathrm{C} \) iznosi \( 4 \times 10^{-10} \mathrm{~mol} \mathrm{~dm}^{-3} \).
Izračunajte stupanj disocijacije cijanovodične kiseline ako je množinska koncentracija cijanovodika u vodenoj otopini \( 1 \mathrm{~mol} \mathrm{~dm}^{-3} \).
Bodovi: 1
U otopinu u kojoj je množinska koncentracija cijanovodika \( 1 \mathrm{~mol} \mathrm{~dm}^{-3} \) dodano je \( 10 \mathrm{~mL} \) vode. Koliko će iznositi konstanta disocijacije kiseline pri \( 25~^{\circ} \mathrm{C} \) nakon što se uspostavi ravnotežno stanje?
Koliko iznosi pH-vrijednost soka dobivenoga od svježega lišća tapioke pri \( 25~^{\circ} \mathrm{C}\) u kojemu je množinska koncentracija oksonijevih iona \( 2,4 \times 10^{-5} \mathrm{~mol} \mathrm{~dm}^{-3} \) ?
Bodovi: 1
ŠTO ČEKAŠ?
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan* pristup dijelu lekcija za svaki predmet.