Pripreme za JESENSKI ROK dostupne odmah!

-

Kemija - 2009./10. ljeto - 9.

Pripremljena je vodena otopina saharoze u prostoriji temperature $20^{\circ} \mathrm{C}$. Postignuta gustoća otopine je $1,02 \mathrm{~g} \mathrm{~cm}^{-3}$, a maseni udio saharoze u njoj je 0,05 . Relativna molekulska masa saharoze je 342, a krioskopska konstanta vode $1,86 \mathrm{~K} \mathrm{~kg} \mathrm{~mol}^{-1}$.
9.1. Koliki je osmotski tlak ove otopine?
9.2. Izračunajte ledište te otopine.
ŠTO ČEKAŠ?

Isprobaj potpuno besplatno!

Registracijom dobivaš besplatan*
pristup dijelu lekcija za svaki predmet.

*Besplatan pristup ne zahtijeva unos kartice.
© 2025, Gradivo.hr