Otopina pripremljena otapanjem \( 24,0 \mathrm{~g} \) šećera u\( ~100,0 \mathrm{~g} \) vode zaledi se pri \( -3,0{ }^{\circ} \mathrm{C} \).
Kolika je molarna masa otopljenoga šećera ako je vrijednost krioskopske konstante vode \( K_{\mathrm{f}}\left(\mathrm{H}_{2} \mathrm{O}\right)=1,86 \mathrm{~K} \mathrm{~kg} \mathrm{~mol}^{-1} \) ?
Bodovi: 1
Dijagram prikazuje ovisnost tlaka para iznad otapala (vode) i iznad vodene otopine šećera o temperaturi. Na krivuljama označite točkom \( \mathbf{A} \) vrelište vode, a točkom \( \mathbf{B} \) vrelište vodene otopine šećera pri tlaku \( 101 \mathrm{~kPa} \).
Bodovi: 1
ŠTO ČEKAŠ?
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan* pristup dijelu lekcija za svaki predmet.