Kad se vratite gladni s posla, a niste neki vješti kuhari, posegnut ćete za namirnicama pogodnima za brzu pripremu. Jedna je od njih i tjestenina. Iako njeno kuhanje nije komplicirano, postoje pravila koja je potrebno slijediti kako bi se iz ove namirnice izvuklo ono najbolje.
Odaberite visokokvalitetnu tjesteninu od fino mljevene durum-pšenice. Ona u usporedbi s običnom pšenicom sadrži više minerala i vitamina te također ima visoki udio proteina koji pridonose elastičnosti tjestenine pa se neće tako lako raskuhati.
Kuhajte ju u dovoljnoj količini vode kako se ne bi slijepila i otpustila škrob. Neki od kulinarskih stručnjaka preporučuju čak 5 L vode na 1 kg tjestenine. Naravno, vaša količina tjestenine možda neće biti ovako velika, ali ako je riječ i o samo 500 g, iskoristite veći lonac u koji može stati barem 3 – 4 L vode jer je to jedini način da se tjestenina ravnomjerno skuha i bude ukusna.
Budite oprezni s dodavanjem ulja i soli. Dodavanjem ulja nećete spriječiti sljepljivanje, već ćete tjesteninu učiniti masnijom. Stoga ju promiješate 3 – 4 puta u 10 minuta kako ne bi došlo do neželjenoga sljepljivanja. Sol dodajte nakon što je voda zakipjela. Tako ćete ubrzati proces zagrijavanja vode. Na svaku litru vode dodajte otprilike 1 1⁄2 žličicu soli.
Kako biste izbjegli raskuhavanje tjestenine, kušajte ju 2 – 3 minute prije predviđenoga završetka kuhanja otisnutoga na pakiranju jer ćete tako najbolje osjetiti al dente čvrstoću koja predstavlja savršeno skuhanu tjesteninu.
Tjesteninu nakon kuhanja nemojte ispirati jer se tako gubi škrob i sva slasnost dobivena kuhanjem u slanoj vodi. Samo je procijedite i još vruću pomiješajte s umakom kako ne bi došlo do sljepljivanja. Umak po potrebi dodatno zagrijte s tjesteninom, ali ne duže od 2 minute. Jela od tjestenine servirajte topla, osim ako nije riječ o nekom obliku hladne salate.
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan*
pristup dijelu lekcija za svaki predmet.