Kad je riječ o potrošnji i konzumaciji hrane, najviše se raspravlja o njezinoj kakvoći i sve
cijenama.
Procjenjuje se da svaki stanovnik Hrvatske u prosjeku baci u smeće čak 71
hrane godišnje.
Ta neslavna brojka temelji se na istraživanju
tijekom 2021. provelo Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja prema metodologiji Europske unije za praćenje otpada od hrane.
Nije sav prehrambeni otpad jestiv, ali znatan dio
.
Prema spomenutome istraživanju količinom odbačene hrane koja je još jestiva
4400 šlepera u koloni dugačoj 70 kilometara - a tolika je udaljenost od Zagreba do Kutine. U istraživanju su navedene i ove slikovite usporedbe: jestiv udio odbačene hrane jednak je količini 363140 štruca kruha, odnosno kao da svaki stanovnik Splita i Slavonskoga Broda dobije jedan kruh.
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan*
pristup dijelu lekcija za svaki predmet.