Provedeno je istraživanje utjecaja saharoze i laktoze na metabolizam kvasca. U tri epruvete s istom količinom svježe suspenzije kvasca dodano je redom: u prvu epruvetu 20 g laktoze, u drugu 20 g laktoze i enzim laktaza, a u treću 20 g saharoze. Pozorno promotrite tablicu koja prikazuje masu nastaloga ugljikova(IV) oksida tijekom 500 minuta mjerenja.
50.1. U kojoj su epruveti stanice kvasca sintetizirale najmanje ATP-a? Objasnite odgovor s obzirom na intenzitet metaboličkoga puta kojim se sintetizira ugljikov(IV) oksid. Najmanje ATP-a sintetizirano je u epruveti:
Objašnjenje
50.2. Koji je uzrok manje mase oslobođenoga ugljikova(IV) oksida u drugoj epruveti u odnosu na treću epruvetu? U odgovoru se osvrnite na iskoristivost produkata razgradnje laktoze i saharoze.
50.3. Zašto u trećoj epruveti bez dodatka enzima saharaze nastaje ugljikov(IV) oksid?
ŠTO ČEKAŠ?
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan* pristup dijelu lekcija za svaki predmet.