Pripreme za JESENSKI ROK dostupne odmah!

-

Biologija - 2023./24. jesen - 48.

Provedeno je istraživanje utjecaja saharoze i laktoze na metabolizam kvasca. U tri epruvete s istom količinom svježe suspenzije kvasca dodano je redom: u prvu epruvetu 20 g laktoze, u drugu 20 g laktoze i enzim laktaza, a u treću 20 g saharoze. Pozorno promotrite tablicu koja prikazuje masu nastaloga ugljikova(IV) oksida tijekom 500 minuta mjerenja.
48.1. Koji je uzrok razlike u masi oslobođenoga $\mathrm{CO}_{2}$ u prvoj epruveti u odnosu na drugu epruvetu? Objasnite odgovor s obzirom na ulogu laktaze i metabolizam kvasca.
48.2. Koji je od šećera korištenih u istraživanju bolje upotrebljavati s kvascem prilikom izrade tijesta za kruh? Objasnite svoj odgovor s obzirom na ulogu kvasca i šećera u izradi kruha.
Bolje je upotrebljavati:
Objašnjenje
48.3. Unatoč dostupnosti kisika neki sojevi kvasca provode fermentaciju kojom brže sintetiziraju ATP nego staničnim disanjem. Zašto se višestanični organizmi ne koriste istom strategijom?
ŠTO ČEKAŠ?

Isprobaj potpuno besplatno!

Registracijom dobivaš besplatan*
pristup dijelu lekcija za svaki predmet.

*Besplatan pristup ne zahtijeva unos kartice.
© 2025, Gradivo.hr