Pozorno promotrite sliku koja prikazuje pojednostavljenu građu zelene plijesni (kistac) i gljive lističarke.
53.1. Koja je razlika između razmnožavanja zelene plijesni i gljive lističarke sporama s obzirom na genski sastav potomaka?
53.2. Zašto se pri proizvodnji plemenitih sireva zbog sigurnosti potrošača preporučuje korištenje vrsta plijesni koje ne proizvode penicilin?
53.3. U životnome ciklusu nekih vrsta zelenih plijesni nije uočeno spolno razmnožavanje pa ih znanstvenici nisu mogli pouzdano klasificirati. Koji je naziv metode istraživanja, razvijene u drugoj polovini 20. stoljeća, kojom je potvrđena njihova pripadnost mješinarkama iako u njih nisu prisutne mješinice?
53.4. Tartufi se komercijalno uzgajaju u manjoj mjeri od plemenitih pečurka (šampinjona).
Koji biotički čimbenik otežava ekonomski isplativ uzgoj tartufa u odnosu na uzgoj pečurka?
ŠTO ČEKAŠ?
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan* pristup dijelu lekcija za svaki predmet.