Najnovija istraživanja biologije mora pokazuju da se pH vrijednosti mora i oceana smanjuju i da ta promjena uzrokuje smanjenje bioraznolikosti. Učenici su napravili pokus da bi ispitali štetno djelovanje smanjenja pH vrijednosti okoliša na stanice. Kao materijal upotrebljavali su svježa kokošja jaja koja su bila model životinjske stanice. Jedno su jaje stavili u običnu vodu, a drugo u otopinu alkoholnoga octa. Nakon 48 sati utvrdili su da je jaje u octu omekšalo i povećalo volumen, dok je jaje u vodi zadržalo čvrstoću i isti volumen.
65.1. Zbog čega nije došlo do promjene volumena i čvrstoće jajeta koje je bilo uronjeno u običnu vodu?
65.2. Na koju je tvar u ljusci jajeta djelovao alkoholni ocat i uzrokovao mekšanje ljuske?
65.3. Objasnite štetno djelovanje zakiseljenosti mora na školjkaše na temelju rezultata opisanoga pokusa.
65.4. Pojava zakiseljenosti oceana može se povezati s efektom staklenika jer ih uzrokuje isti čimbenik. Na koji način taj čimbenik mijenja pH vrijednost morske vode?
ŠTO ČEKAŠ?
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan* pristup dijelu lekcija za svaki predmet.