60. Proveden je pokus radi određivanja brzine disanja živih stanica pekarskoga kvasca u izrađenome tijestu kruha pri različitim temperaturama. Jednaka masa tijesta smještena je na dno svakoga od pet plastičnih cilindara. Svaki je cilindar zasebno stavljen u vodenu kupelj da bi se održala određena temperatura. Volumen dizanoga tijesta u svakome cilindru određen je nakon 15 minuta.
Rezultati mjerenja prikazani su u tablici.
60.1. Koja je nezavisna varijabla u pokusu?
60.2 . Koji vidljivi pokazatelj ukazuje da žive stanice u tijestu obavljaju stanično disanje? Koji produkt staničnoga disanja dovodi do opisane promjene?
Vidljivi pokazatelj:
Produkt staničnoga disanja:
60.3. Pri kojemu je rasponu temperatura stanično disanje pekarskoga kvasca intenzivno?
ŠTO ČEKAŠ?
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan* pristup dijelu lekcija za svaki predmet.