53. Očuvanje nutritivne vrijednosti ubranoga voća i povrća u najvećoj mjeri ovisi o kemijskome sastavu atmosfere skladišta i njegovoj temperaturi koja znatno utječe na intenzitet staničnoga disanja. Na slici je prikazan utjecaj temperature na intenzitet staničnoga disanja (respiracije) dvaju različitih plodova označenih slovima AiB.
53.1. Objasnite koji će plod nakon branja i pravilnoga skladištenja dulje vrijeme zadržati prihvatljivu nutritivnu vrijednost. Kojim je slovom taj plod označen na slici? Objašnjenje:
Označen je na slici slovom:
53.2. Hoće li se nutritivna vrijednost plodova tijekom stajanja u skladištu smanjiti, povećati ili ostati nepromijenjena u odnosu na njihovu nutritivnu vrijednost prije branja? Jednom rečenicom objasnite svoj odgovor. Nutritivna vrijednost plodova tijekom stajanja u skladištu: Objašnjenje:
ŠTO ČEKAŠ?
Isprobaj potpuno besplatno!
Registracijom dobivaš besplatan* pristup dijelu lekcija za svaki predmet.